utorok 4. septembra 2007

Second Life (veríte na druhý život)

Napriek silnému nádychu ekumenizmu v nadpise sa nemusíte obávať žiadneho kázania, hoci i s touto činnosťou sa môžete v Second Life stretnúť.
Second Life je projekt virtuálneho sveta, ktorý je tvorený skutočnými obyvateľmi, využívajúcimi jeho obrovskú rozlohu a neuveriteľnú slobodu. Existujú síce názory, že ide iba o ďalšiu z virtuálnych hier, v ktorej si vytvoríte charakter (postavu), plníte úlohy a postupujete do vyšších úrovní. Keďže sa však tento článok nenachádza v rubrike zábava, ale v téme o budúcej generácii webu, je zrejmé, že hrať sa tak celkom nebudeme. Svet, do ktorého vás o pár riadkov pozveme totiž nemá žiadne levely, žiadne úlohy a žiadny game over. Je na to príliš dynamický, príliš elektrizujúci a príliš...nekonečný!
O tom, že tomuto projektu, ktorý má aktuálne vyše sedem miliónov registrovaných užívateľov, dôverujú aj výskumníci či svetové počítačové firmy svedčí aj fakt, že medzi štedrých sponzorov patrí aj IBM. Práve IBM vidí veľký potenciál v neskoršom biznis nasadení tejto platformy, ktorú nazývajú 3D internet. Wolfgang Singer (Member of the Technical Experts IBM Council) mal na IBM Fórum 2007 vynikajúcu prezentáciu s názvom IBM technológie a ich vplyv na budúcnosť IT, v ktorej sa venoval aj Second Life a jeho možnému obchodnému využitiu. Interaktívne výukové kurzy, skutočne virtuálne obchody aj s obsluhujúcim personálom alebo simulované tréningy vo virtuálnej reality znejú vzdialene, ale pravda je, že nie sú. Wolfgang pripustil, že grafika tohto projektu nie je zatiaľ dokonalá, ale treba brať do úvahy aj výkon dnešných počítačov, ktorý však narastá závratným tempom.
Wolfgang pre PC_Space povedal, že výpočtová sila nových čipových technológií, ako napríklad cell procesora, výrazne zvýši rozlíšenie v Second Life. „Spoločne s neustálym zvyšovaním rýchlosti širokopásmového pripojenia to bude znamenať naozaj reálny vizuálny zážitok. Ten môže byť použitý pre vzdelávacie účely, napríklad tak, že sa deti budú môcť prechádzať v dažďovom pralese a získať tak veľmi realistické vnímanie flóry a fauny. Tiež však vidím blízke prepojenie so skutočným svetom – cez vašu obrazovku sa môžete dostať na štadión a vybrať si, z ktorého radu chcete sledovať futbalový zápas alebo koncert v reálnom čase. Skutočne verím, že v budúcnosti získa 3D internet obrovskú popularitu. Second Life je iba počiatočný krok k oveľa väčším projektom,“ uzavrel Wolfgang. Ak chcete navštíviť IBM v Second Life, choďte na miesto s názvom Almaden Research Center.
Aby sme niekoho nezmiatli – Second Life je voľne dostupný a zaregistrovať sa môžete aj hneď po prečítaní tohto článku. Už teraz však existujú platené nadstavby (10 USD mesačne), ktoré vám v tomto svete umožnia podnikať, vytvárať miesta a zarábať. A nielen virtuálne peniaze, za ktoré sa napr. obliekate, ale aj tie skutočné. Môžete byť predavačom, inštruktorom, sprievodcom v cestovnej kancelárii, ale pokojne aj rečníkom alebo kazateľom. A nemusíte byť ničím – môžete sa len ponevierať po miestach, rozprávať sa s ľuďmi a vysedávať v baroch... Registrácia zaberie len niekoľko minút a po prijatí potvrdzujúceho e-mailu na vás čaká len stiahnutie približne 30 MB inštalačného súboru so samotným interfejsom. Odporúča sa slušnejší počítač (aspoň 1,6 GHz procesor, grafická karta so 128 MB RAM a 512 MB operačnej pamäte). Dôležitejší je však typ internetového pripojenia – minimálne 512 kbps, v lokáciách s hudbou, ako sú bary alebo koncerty, však treba 768 kbps až 1 mbps internet.
Second Life je výtvorom spoločnosti Linden Labs a nie je takou novinkou – vznikol v roku 2002. Jeho neprajníci najčastejšie poukazujú na veľký rozdiel medzi registrovanými užívateľmi (aktuálne cca 9,1 milióna) a skutočným počtom práve pripojených osôb (obvykle 25–30 000). Až neuveriteľne však pôsobia údaje o ekonomike Second Life – Linden dollars, čo je virtuálne platidlo v tomto svete, sa dajú vymieňať za skutočné doláre, kurz sa pohybuje okolo 275 L$ za 1 USD. Po svete sa pohybujete pomocou teleportov, ale môžete využiť aj voľne dostupné automobily alebo vznášadlá. Zaujímavých miest je nespočetne, ale ja by som vám odporučil lokalitu s názvom Svarga, čo je ostrov s bujnou vegetáciou, ponad ktorý letíte vo vznášadle. Obrovská rozloha a prekrásna scenéria, spolu s meniacim sa počasím vás primäjú vrátiť sa sem. V nedávnych týždňoch sa začala „výstavba“ českého mesta, v ktorom bude hlavným oficiálnym jazykom čeština a malo by slúžiť ako centrálny bod pre Čechov a Slovákov. Zatiaľ sa nachádza na Avalon Island, meno mesta ešte nie je vybraté. Ďalšie povinné zastávky by tvorili Transylvania so svojou Stenou a The Wastelands, čo je apokalyptické miesto v púšti.

Obrázky:



Download: http://www.secondlife.com/
Veľkosť: 30 MB
Poplatok: freeware

Žiadne komentáre: